Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Voorbeeld Stappenplan schrijfles groep 3

1

De schrijfles start met uitleg over de vormgeving van de te leren letter. De letter wordt door de leerkracht correct voorgedaan op het digibord of op de geplastificeerde wandkaart.

De uitleg over de juiste vormgeving van elke letter staat rechtsboven in het oefenschrift. Tevens wordt voorkennis geactiveerd en is er aandacht voor De Tien Gouden Schrijfregels (Lees handleiding: De Juiste Koers.)

2

De leerling ervaart de juiste schrijfrichting en lettervorm door de letter zelf over te trekken met de wijsvinger, wanneer de leerkracht de uitleg geeft.

De grote oefenletter ligt zichtbaar op tafel tijdens de uitleg: de rest van de bladzijden zijn 'weggeklapt' naar onderen (zie foto). Hierhoor ligt het oefenschrift binnen het bereik van de leerling.

3

Daarna gaat de leerling de vormgeving van de letter zelf oefenen op het Scrapboard. Het Scrapboard schuift hij van links naar rechts over het onderste blad van het oefenschrift. Hij zorgt dat er een paar bladzijden onder de oefenbladzijde zitten en klapt de rest naar boven. Zo ligt het schrift plat op tafel.

4

De leerkracht loopt rond en geeft aanwijzigen en stimuleert het maken van de verschillende oefeningen. De letter wordt in het oefenschrift op meerdere manieren aangeboden:

  • Letter overtrekken.
  • Letter oefenen met schaduwlijn.
  • Letter zelfstandig schrijven vanaf de startstip.

5

Wanneer de leerling met zelfvertrouwen de vormgeving van de letter op het Scrapboard geoefend heeft, gaat hij de letter leren schrijven in het schrijfschrift met de hulplijnen en de boot. Dit schrift wordt het letteroefenschrift, waarin de leerling elke geleerde letter, zelf gaat schrijven.

6

Letters geleerd? Met de letterpuzzels Aan Boord gaan de leerlingen op een speelse, uitdagende manier zelf woorden maken.

 Het woord dat is gepuzzeld is leren de leerlingen vervolgens schrijven in het het klankenschrift.

 Stimuleren van samenhang tussen schrijven, taal en spelling voor het goed automatiseren van het handschrift is de vervolgstap van de schrijflessen met Aan Boord. Gebruik hiervoor de twee Steeds Beter Schrijfschriften : een schrijfschrift wat aansluit op de klankzuivere periode en een schrijfschrift wat aansluit op de niet klankzuivere periode. 

Volg de Route Aan Boord