Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Cijfers leren schrijven

Het schrijven van cijfers is een fijn motorische taak, die eenvoudiger is dan het schrijven van letters. Start daarom in het kleuteronderwijs met het goed automatiseren van de schrijfrichting van de cijfers. 

#/pagina
 
Afdrukken

Kleine aanpassingen voor groot verschil

Er worden vaak rekenfouten gemaakt, omdat een grote groep leerlingen niet meer één cijfer in één hokje kan schrijven. Hierdoor komen o.a. 10- en 100 tallen niet recht onder elkaar, waardoor er logischerwijs niet goed opgeteld wordt. Nu heb ik het alleen nog maar over een optelsom...

Geheugensteun voor automatiseren van de cijfers

De cijfer waaier, een origineel en praktisch voorbeeldboekje van alle cijfers. Het boekje is klein van formaat en vormgegeven als waaier. Bij elke rekenles kan de leerling deze waaier gebruiken als geheugensteuntje hoe hij de cijfers moet schrijven. De schrijfrichting van elk cijfer wordt aangegeven middels kleuren (via de lichtstraal van de vuurtoren) en pijlen. Dit sluit aan bij de schrijfmethode Aan boord, waar het principe van de vuurtoren ook wordt gebruikt om de leerling de juiste schrijfrichting van de letters aan te leren.

De lay-out van het cijfer oefenschrift, voorbeeldboekje en de cijferkaarten komt overeen met het rekenschrift Schrijfvriend Rood. Door dit alles te gebruiken is combinatie met de rode rekenschriften heeft de leerling houvast en herkenning, bij de uitwerking van zijn sommen.. Dit komt het automatiseren van de cijfers ten goede en wordt goed gaan noteren en schrijven van groter getallen een logisch vervolg.  

Cijfers herhalen en herhalen

Eenmaal geschreven is het cijfer niet meer weg te halen, herkenbaar? Door bij het cijfer-oefenschrift het Scrapboard te gebruiken, kan 'eindeloos' extra geoefend worden tot de leerling het cijfer juist schrijft.

YouTube video: "Zo leren kinderen goed cijfers schrijven"