Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Kennisbank

De nieuwste inzichten en ideeën voor goed schrijfonderwijs

De Schrijfvriend 10 jaar!

De Schrijfvriend 10 jaar!

Elk kind leesbaar schrijven

Het begon allemaal 10 jaar geleden met mijn idee om unieke schrijfschriften te maken, waar elk kind leesbaar en netjes in leert schrijven. Mijn wens om kinderen zelfvertrouwen te geven in het uitvoeren van hun schooltaken gaf ik in 2009 vorm in 4 soorten schrijfschriften, gekoppeld met een observatieblad en gaf dit de naam 'De Schrijfvriend!' 

Met de schrijfschriften van de Schrijfvriend kreeg elk kind de kans om in zijn eigen tempo en binnen de juiste liniatuur, een mooi 10 jaarhandschrift te automatiseren. Na al het denkwerk, opstarten van de productie en vormgeven van de webwinkel ging op 1 april 2009 de website 'De Schrijfvriend' online! Nu 10 jaar later blijken deze 4 soorten Schrijfvriend schrijfschriften de start geweest te zijn van onze blijvende inzet voor goed leren schrijven, want nog steeds is er veel winst te halen met goed schrijfonderwijs!

Goed leren schrijven heeft veel voordelen, zoals verbetering van taal en de spelling, maar ook het onthouden van lesstof gaat beter als kinderen goed schrijven. Tevens helpt netjes en leesbaar schrijven bij het ordenen en vorm geven van je eigen gedachten: dat geeft rust en zelfvertrouwen! 

Schrijfpakket

De 4 soorten schrijfschriften van De Schrijfvriend zijn ondertussen uitgegroeid tot de unieke schrijfmethode Aan Boord. Met Aan Boord krijgt elke leerling de kans een leesbaar handschrift te ontwikkelen. Mijn kerngedachte bij deze methode is dat schrijven vakoverstijgend is. Dus geen extra oefenschriftjes met voorbeeldzinnen, maar unieke schrijfschriften met steunlijnen om altijd betekenisvol en functioneel te schrijven en dat voor elk vak!  

De handleiding bestaat uit een inspirerende workshop met het hele team om de juiste koers te varen voor goed schrijfonderwijs. De instructie is vorm gegeven in 'Tien Gouden Schrijfregels'. Deze Gouden Schrijfregels zorgen schoolbreed voor een uniforme correctie op elk handschrift. Het observatieblad wordt elk jaar ingezet om elke leerling de juiste afmeting liniatuur te geven, die past bij zijn (fijn)motorische mogelijkheden. Steunlijnen blijven belangrijk totdat de leerling een leesbaar, goed geautomatiseerd handschrift heeft. Daarnaast zijn onlangs de letterpuzzels geintroduceerd bij onze methode, voor de onderbouw. Met deze puzzels is de methode Aan Boord compleet aan te bieden van groep 1 t/m 8, waarbij zowel voor het leren schrijven van blokletters als schrijfletters gekozen kan worden. 

Header foto

Praktijkervaringen met de schrijfmethode Aan Boord

De scholen die ondertussen Aan Boord gestapt zijn geven aan dat ze daadwerkelijk ervaren de methode tot verbetering van het schrijfonderwijs leidt! Met ons 10-jarig bestaan delen we graag met jullie deze praktijkervaringen, zoals de enthousiaste reactie van Albert Paauw, die na een half jaar werken met Aan Boord de volgende mail stuurde:

Beste Gerda,

Gisteren hebben wij met het team van De Wiksel onze in gang gezette ontwikkeling betreffende het schrijfonderwijs geëvalueerd. Daarbij is de conclusie dat het ontwikkelen van een leesbaar handschrift op een hoger plan wordt/is getild. We hebben een gezamenlijke visie en handelen vanuit die visie. 

Daarbij zijn de materialen erg waardevol en merken we dat de kinderen plezier beleven aan het schrijven. Door een integrale aanpak toe te passen zien we dat de kinderen kritischer worden m.b.t. hun eigen handschrift en met behulp van de 10 Gouden Schrijfregels beter kunnen reflecteren op hun handelen. 
Met behulp van een vrijwilligster worden ook methodeschriften aangepast m.b.v. de stickervellen, zodat kinderen een goede houvast hebben. 
We zijn dus erg tevreden en wat een mooie ontwikkeling in een half jaar tijd. Echt mooi om te zien, daar kan ik als schoolleider alleen maar trots op zijn!! 

Bedankt voor de inspiratie die jij ons hebt gebracht en voor het meedenken. Dit wilde ik jou niet onthouden. 

Met vriendelijke groet,

Albert Paauw, De Wiksel, Houtigehage

Gouden schrijfregel

"Zulke positieve en enthousiaste reactie's geven veel energie om door te gaan met 'De Schrijfvriend'. Steeds meer kinderen die mooi en leesbaar leren schrijven. We zijn trots op wat we in 10 jaar bereikt hebben en blijven koers houden. Welkom Aan Boord! "

Gerda Broekstra