Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Schrijftips

Direct aan de slag met onze kennis

Verzwaarde pen

Verzwaarde pen

Voor focus en juiste pengreep

Regelmatig zijn er leerlingen, die moeite hebben hun pen goed vast te houden.

Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Welke oorzaak het ook is, graag wil jij deze leerlingen helpen om ze met de juiste pengreep te leren schrijven.  Daarom in deze schrijftip aandacht voor het plaatsten van een verzwaard patroon in de pen van de leerling. Dit eenvoudige, kleine hulpmiddel kan een wereld van verschil maken!

Herken je dit?  

  • Leerlingen, waarbij de pen regelmatig uit de hand valt.
  • Leerlingen, die trillend letters vromgeven.
  • Leerlingen, die nauwelijks druk geven, zodat er dunne, lichtje lijnen op papier komen.
  • Leerlingen, waarbij de vingerkootjes wit worden, omdat deze overstrekken doordat de de vingers moeite hebben om kracht.

Grote kans dat er bij deze groep leerlingen sprake is hypotonie (verlaagde spanning van de spieren), waardoor zij dagelijks problemen ondervinden tijdens het schrijven.

Of herken je dit?

  • Leerlingen, die hun pen te rechtop houden en daardoor ook geen zicht op de penpunt.
  • Regelmatig buiten de lijnen schieten tijdens het schrijven.
  • Geen aandacht voor hun schrijfwerk hebben (concentratieproblemen).

Pengreep zonder verzwaring

Op deze foto is een rechtop pengreep zichtbaar, met overstrekking van de duim. De foto van de pengreep aan de kop van deze schrijftip betreft dezelfde leerling Anna. Hoe deze pengreep zo is verbeterd? Dat lees je hieronder! 

Klein hulpmiddel, groot verschil

Plaats een verzwaarde patroon op de plek van de reservevulling, dan valt de pen vanzelf goed achter in de hand. Deze eenvoudige en praktische oplossing is makkelijk  toe te passen is in diverse soorten pennen. Nog een voordeel van een verzwaarde pen: een verzwaarde pen is concentratie verhogend!  Het richt de aandacht meer naar de pen én het schrijfwerk. Het extra gewicht zorgt voor extra proprioceptieve input, waardoor de leerling de pen goed voelt. Daarnaast hoeft de leerling minder kracht te zetten op het papier tijdens het schrijven, omdat de pen zwaarder.

Een verzwaard patroon is eenvoudig en praktisch toe te passen in diverse soorten pennen. Ze zijn leverbaar in twee soorten:

hartje Verzwaard patroon klein (bestelnr. SV2303)

hartje Verzwaard patroon groot (bestelnr. SV2304)

Het patroon-klein is identiek aan de vorm van een vulpenpatroon en het patroon-groot is gelijk is aan het Schneider rollerpenpatroon S-852. Op de site van De Schrijfvriend, staan diversre soorten pennen, die je kunt verzwaren. Denk aan o.a.:

Zo kan je goed maatwerk leveren voor elke leerling. Dit kleine hulpmiddel maakt voor veel leerlingen het grote verschil. Met een verzwaard patroon in je pen, kun je letterlijk en figuurlijk stevig aan de slag met goed (leren) schrijven!

Wil je zien hoe je het verzwaarde patroon in de pen plaatst? Kijk op ons YouTube Kanaal 

Tekst: Gerda Broekstra

Blog vulling