Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Kennisbank

De nieuwste inzichten en ideeën voor goed schrijfonderwijs

Podcast

Podcast "Lezen en Schrijven"

Aan Boord voor succesvol lezen en schrijven

Leren lezen en leren schrijven zijn twee verschillende processen, die niet synchroon lopen, maar complementair aan elkaar zijn.

Het leren lezen richt zich o.a. op de visuele waarneming en herkenning van de letters, terwijl het leren schrijven zich richt op  het fijn-motorisch vaardig worden van de lettervormgeving. Dit laatste vraagt veel oefening en herhaling op papier om de schrijfvaardigheid te automatiseren. Een geautomatiseerd handschrift aanleren betekent dat een kind kan schrijven ‘zonder erbij te hoeven nadenken’.  Het is dus logisch dat het tempo waarin kinderen leren schrijven, niet gelijk opgaat met het tempo waarin kinderen leren lezen en spellen. Echter, leren lezen en leren schrijven kunnen niet zonder elkaar. Hoe geef je dit dan goed vorm?

Voor jou de uitnodiging om naar onze podcast te luistenen. Helen Reighard (Actief Leren lezen) en Gerda Broekstra (De Schrijfvriend) gaan vol enthousiasme in gesprek over het belang van goed leren lezen en schrijven. Samen gaan we ervoor dat kinderen met plezier gewoon goed leren lezen én leren schrijven!