Categorieen Menu
0
Categorie├źn
Zoeken
Winkelmandje
 

Kennisbank

De nieuwste inzichten en ideeën voor goed schrijfonderwijs

Opgeruimd werkt netjes!

Opgeruimd werkt netjes!

Het belang van gestuctureerd werken

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, die uitspraak hoor je wel eens als het over orde en netheid gaat. Dit is zeker waar, maar geldt niet alleen voor jouw eigen omgeving en rommel in huis. Ook voor kinderen kan opgeruimd zijn heel overzichtelijk werken voor het schoolwerk.

Propvolle laatjes

Ik kom het steeds vaker tegen op de scholen tegen. Leerlingen die moeite hebben met organiseren, waarbij de laatjes en kastjes zo vol zitten, dat het overzicht compleet weg is voor deze kinderen. Stapels kopieën en werkbladen worden bij elkaar gepropt en de kinderen hebben geen idee meer wat er allemaal in hun laatje ligt. Het vervelende gevolg is dat ze hierdoor vastlopen en vaak later starten met hun opdracht, omdat ze veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar de juiste spullen.

Nutteloze kopieën

Daarbij zie ik dat de schoolkinderen regelmatig overspoeld worden door een overdaad aan kopieën die veelal niet nodig blijken te zijn. Zo merkte ik op bij een leerling met ernstige dyslexie dat zijn laatje vol lag met half gekleurde kleurplaten en niet ingevulde woordzoekers met het thema Kerst. Kerst lang ondertussen allang achter ons. De half ingekleurde kleurplaten vormden geen uitdaging meer om af te maken. Logischerwijs had hij door zijn dyslexie de woordzoekers leeg gelaten en ver achter in zijn laatje gepropt. Het gevolg was echter wel dat zijn la vol lag met allerlei nutteloze en ongebruikte A4-tjes.

Structuur met de bakjesmethode

De Schrijfvriend stimuleert duurzaam werken en meer structuur voor zowel de leerkracht als de leerling. Dit geeft rust en overzicht in de klas. Daarbij zoeken wij altijd naar praktische oplossingen. Eén daarvan om werkjes netjes te ordenen is het werken met A4-bakjes. Per bakje heeft de leerling de mogelijkheid om te kiezen uit een werkblad voor de vrije momenten. Als dit werkbald af is, mag het mee naar huis worden genomen en een nieuw werkblad mag gepakt worden. Een eenvoudige methode die de leerling stimuleert om een werkje af te maken en die tegelijk rust en structuur brengt. Geen stapels A4-tjes meer in een kastjes en nutteloos kopiëren. Zo simpel kan het dus eigenlijk zijn. En duurzaam ook.

Bakjes met kleurtjes

bakjes met kleurtjesDe Schrijfvriend heeft voor deze bakjesmethode een aantal stevige A4-bakjes in het assortiment van de webwinkel, in diverse sprekende kleuren. Door met deze verschillende kleuren te werken, kan per kleur volgens bepaalde afspraken gewerkt worden. Dit kan klassikaal, maar ook per leerling worden ingezet. Zo kan het blauwe bakje bijvoorbeeld gebruikt worden voor de kleurplaten en het rode bakje voor de woordzoekers. Kinderen die moeite hebben met gestructureerd werken, kunnen eigen bakjes krijgen met hun eigen kleuren per taak of opdracht.

Georganiseerd etui

Een ander hulpmiddel voor een gestructureerd werken bij de schoolkinderen is een georganiseerd etui. Bij de meeste kinderen zit het etui bomvol, waardoor het onoverzichtelijk wordt en de rits vaak niet meer dicht kan. Hierdoor kost het veel tijd om de juiste materialen te zoeken tussen de drie verschillende lijmstiften, twee scharen, de vele gummetjes en allerlei kleurpotloden, paperclips en papiertjes.

Assortiment etuis De Schrijfvriend

etuis assortimentDe Schrijfvriend is daarom altijd op zoek naar praktische, goed te organiseren etuis voor het assortiment van de webwinkel. De al bekende transparante etuis zijn een goed voorbeeld van etuis die makkelijk in gebruik zijn voor de leerlingen.  De leerling ziet in één oogopslag wat er in zijn etui zit en kan snel en efficiënt zijn spullen pakken. Ook voor een leerkracht handig: rommel is ook meteen zichtbaar (verwijderen!) en spiekbriefjes ook. Juist vanwege die laatste mogen transparante etuis ook altijd op tafel liggen met (eind)examens en toetsen.

Een ander handig etui is het roletui: elke pen en potlood zijn eigen plekje. Meteen weer terug stoppen na gebruik en het geheel blijft overzichtelijk. Het kunstof stevige pennenbox biedt weer andere voordelen. Juist door de stevigheid, is de kans dat iets breekt minimaal. Ideaal als schrijfspullen mee naar huis moeten in de tas, zoals binnen het voortgezet onderwijs.  

Goede schrijfmaterialen verdienen een stevig en georganiseerd etui, voor de kinderen op school, maar ook heel handig voor leerkrachten en iedereen die zuinig is op zijn schrijfspullen!