Kennisbank
De nieuwste inzichten en ideeën voor goed schrijfonderwijs

Het Routespel
Zo ontdekken kinderen de juiste schrijfrichting van letters en cijfers
"Ze zijn echt niet te stoppen!" Dit vertelt een enthousiaste juf terwijl haar leerlingen met ons nieuwe Routespel spelen. Met knikkers, klei en zand én een speciaal letterplankje, ontdekken ze met veel plezier de juiste schrijfrichting van elke letter.
De kracht van spelend leren
In de kleutertijd leren kinderen door spelen en bewegen. Ze zijn continu actief, voelen, kijken, ervaren, ontdekken, vergelijken en herhalen.
Die herhaling zorgt ervoor dat de hersenen aan de slag gaan om de kennis die er al is, te verbinden met nieuwe ervaringen. Spelen met plezier is nieuwe dingen leren met plezier!
Dit is de manier waarop kleuters zich ontwikkelen.
Het Routespel, onderdeel van de Aan Boord-methode, biedt zo’n nieuwe ervaring. Kleuters leren zelf ontdekken, voelen en ervaren hoe ze letters en cijfers goed vormgeven. Letters en cijfers maken met klei, zand, knikkers en krijt wordt zo een ware ontdekkingsreis voor hen!
De variatiemogelijkheden van het spel dagen kinderen uit en zorgen ervoor dat ze met plezier blijven spelen. Zo ontstaan sterke verbindingen in het geheugen over de juiste vormgeving van letters en cijfers. Hiermee leg je de basis voor een doorgaande lijn in handschriftonderwijs al vanaf de kleutertijd, die aansluit op de praktijk van alledag.
Hoe werkt het Routespel?
Elke letter en elk cijfer is gefreesd in een stevig kunststof plankje. De juiste schrijfrichting wordt duidelijk aangegeven op elk plankje met:
• richtingspijlen;
• cijfers 1 ➞ 2 ➞ 3 ➞ 4;
• kleurstippen ondersteunen met de woorden start-keren-stop.
Tevens wordt in het plankje aangegeven waar de duimen geplaatst moeten worden.
Lateralisatieproces
In de kleuterperiode is het belangrijk om het lateralisatieproces te stimuleren, maar niet om een voorkeurshand te forceren. Activiteiten die met beide handen kunnen worden uitgevoerd, zijn daarom belangrijk om aan te bieden.
Het Routespel is een goed voorbeeld van zo'n activiteit, zoals het tweehandig vasthouden o.a. van het plankje om de knikker te laten rollen of het met twee handen kleien van letter- en cijfervormen. Tijdens deze spelacitiviteiten zijn beide hersenhelften actief en wordt het spiegelen van letters en cijfers voorkomen. De linkerhersenhelft analyseert de beweging van de lettervorm, terwijl de rechter hersenhelft het totale beeld en de totale beweging van de letter opslaat.
Verschillende spelvormen
• Knikkerletters: de letter leren door de beweging van de knikker.
• Kleiletters: de letter maken met klei (*gebruik hierbij de kleiplacemat).
• Voelletters: de letter met een blinddoek op voelen.
• Zandletters: de letter ontdekken met zand.
• Kleurletters: de letter tevoorschijn toveren met papier en krijt.
In de handleiding lees je naast de omschrijving van elke spelvorm, ook verschillende spelvariaties. Kies ook de juiste richting en route voor het schrijfonderwijs van jouw leerlingen en ontdek het Routespel.
Het Routespel zit in een stevige houten bewaarbox met de volgende inhoud:
- 26 letterplankjes
- klei
- knikkers
- blinddoeken
- mooi vormgegeven handleiding met duidelijke praktijkfoto's
Het Routespel Cijfers heeft 10 cijferplankjes met verder dezelfde inhoud als Het Routespel Letters.