Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Cursussen 

Samen sterk voor goed schrijfonderwijs

Praktische, inspirerende cursusdagen om elke leerling leesbaar te leren schrijven. Laat je verrassen door onze unieke aanpak, waarbij kennis direct gekoppeld wordt aan de allerdaagse praktijk van het schrijfonderwijs. Cursus op maat op lokatie kan ook! Vul de aanvraag in en wij nemen contact op. 

 Terug naar alle cursussen
Cursus 'Hart voor goed Schrijven'

Cursus 'Hart voor goed Schrijven'

Groeien in vakkennis over het handschrift, leren schrijven en zoveel meer...

  Data 2023: 21-12-2023

  Data 2024: 02-02-2024 / 09-02-2024 / 01-03-2024

  Waar: Diverse lokaties bij Van der Valk Hotels in Nederland

  Cursusorganisatie en inschrijving verloopt via KWeC

 Ja, ik wil  leren

 • waar de oorzaak van handschriftproblemen ligt binnen het huidige onderwijs.
 • hoe ik met kennis van de sensomotorische ontwikkeling kan herleiden waar het schrijfprobleem van het kind vandaan komt.
 • hoe we als team van paramedici en school goed met elkaar optrekken in de aanpak van handschriftproblematiek en taalproblematiek zoals spelling, lezen en algemene taalontwikkeling.
 • hoe ik praktisch en meetbaar een behandelplan voor een kind met schrijfproblemen opstel binnen mijn eigen vakgebied.
 • of ik zelf aan de slag ga met het schrijfprobleem van het kind, of dat ik moet doorverwijzen.
 • op welke manier ik het handschriftonderwijs bij kleuters aanbied ter voorbereiding op het gaan leren schrijven. 
 • hoe handschriftonderwijs vanaf groep 1 t/m 8 volgens een duidelijke structuur en met beleid (schoolbreed) vorm gegeven moet worden.
 • hoe ik het handschrift van het kind met schrijfproblemen kan beoordelen. Hierbij leer ik vervolgens zelf een plan van aanpak maken, om dit kind te gaan begeleiden naar een leesbaar handschrift. Dit kan ik na het volgen van de cursus meteen de volgende dag in praktijk brengen.

 Informatie over de cursus

Goed schrijven is belangrijk voor succes op school, maar ook om later succesvol deel te kunnen nemen aan de samenleving. Je zult versteld staan hoe het zelfvertrouwen van kinderen groeit als ze netjes en leesbaar schrijven. Met een leesbaar handschrift zullen resultaten op vele vlakken verbeteren, zoals taal, spelling en rekenen.

Het begeleiden van kinderen met schrijfproblemen op school vindt vaak plaatst vanuit verschillende invalshoeken. Voor de leerkracht gaat het om het leesbaar leren schrijven om vervolgens o.a. schoolwerk goed na te kunnen kijken. De kinderoefentherapeut, kinderfysiotherapeut en kinderergotherapeut bekijken het schrijfproces veelal vanuit de motorisch invalshoek. De logopedist brengt het schrijven in relatie tot de begeleiding van taal- en spellingsproblemen.

Eke invalshoek is belangrijk, maar hierin met elkaar samenwerken is nog veel belangrijker. Daarom staat deze cursus open voor deelnemers vanuit zowel het onderwijs, als de zorg. Met elkaar optrekken en van elkaar leren, zorgt voor een succesvolle aanpak om kinderen leesbaar te leren schrijven.

In deze cursus staat het inzicht krijgen in de oorzaken van handschrift- en schrijfproblemen centraal. Dit inzicht wordt direct vertaald naar een praktische aanpak om de schrijfvaardigheid van kinderen te verbeteren. We gaan diverse (schrijf)opdrachten uitvoeren om je deze aanpak eigen te maken, die vervolgens ingezet kan worden naast elke willekeurige taal- en of schrijfmethode.

 Programma cursusdag

 • Stand van zaken t.a.v. de huidige schrijfproblematiek
 • Sensomotorische ontwikkeling
 • Automatiseren van (school)taken
 • Kleutervaardigheden, ter voorbereiding op het leren schrijven.
 • Wat leren we leerlingen met het vak schrijven
 • Tien Gouden Schrijfregels, vanuit de Schrijfmethode ‘Aan Boord’
 • Praktische ervaringsopdrachten

Tijdens de cursus gaan we met elkaar aan de slag om zelf te ervaren wat van belang is om goed te leren schrijven. Na de cursus kun je gelijk de geleerde kennis in praktijk brengen met de juiste materialen.

 Voor wie?

Leerkrachten, logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, cesartherapeuten, mensendiecktherapeuten, remedial teachers, ib’ers, taalspecialisten en taalcoördinatoren.

 Accreditatie: 34,5 punten

De cursus is geaccrediteerd (ADAP) voor 34,5 punten voor ergotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten. Voor logopedisten telt de cursus ook voor (her)registratie van het Dyslexieregister.

 Zelfstudie en verplichte literatuur

Het maximale uit de cursus halen, start met een goede voorbereiding. Dit betreft het lezen van verplichte literatuur en het maken van een zelfstudieopdracht. Op basis hiervan worden vervolgens de accreditatie punten toegekend.

 • Aan de slag met handschriftonderwijs. Over het belang van leren schrijven met de hand – Anneloes Overvelde en Ria Nijhuis-van der Sanden ISBN 978-90-24401-59-8. Voorafgaand aan de cursus ontvang jij een kortingscode om het boek aan te schaffen.
 • ‘De mijlpaal van het leren schrijven’ – Gerda Broekstra. BETER BEGELEIDEN, Magazine LBBO 2018, nummer 3, pag. 36-41 (wordt jou toegezonden)
 • ‘De Kracht van goed schrijfonderwijs’ – Gerda Broekstra. TIJDSCHRIFT VOOR REMEDIAL TEACHING 2019, nummer 2 pag. 26-29 (wordt jou toegezonden)

 Prijs € 444,- 

Eendaagse cursus volledig verzorgd met koffie-thee-fris-lekkers, heerlijk lunchbuffet en een certificaat van deelname. De cursusmap met hand-out en een schrijfblok (want we gaan schrijven ;-) liggen bij de start van de cursusdag voor je klaar. Als kado ontvang je ook nog tijdens de cursus de twee praktische handleidingen van Aan Boord te weten  'De Juiste Koers' en 'Steeds Beter Schrijven’  (totale waarde €38,90).

De verplichte literatuur dien je zelf aan te schaffen of te lenen.

 CURSUSDATA  & LOKATIES & INSCHRIJVEN

 • Elke cursusdag is van 9:00-17:15 
 • De cursussen vinden altijd plaatst in Van der Valk Hotels

Ja, ik ga mij INSCHRIJVEN 

21-12-2023 in HEERLEN

02-02-2024 in LEEUWARDEN

09-02-2024 in EEMNES

01-03-2024 in ZWOLLE